Perziken op de Kruisbroekweg

Jan Hofland (eerste generatie) startte in 1899 aan de Kruisbroekweg in Naaldwijk een tuinbouwbedrijf en teelde daar aalbessen, appels, maar bovenal perziken en op een bepaald moment ook Dahlia’s. Het watergeven gebeurde gewoon nog met de gieter in de hand!

Kruidenierswinkel

Toen Jan zijn zoon Gozewinus Jacobus Hofland (tweede generatie) in 1928 de kwekerij voortzette stonden er inmiddels 20 kassen met verschillende soorten perziken. Goos sr. besloot om tulpen te gaan trekken en zette daarmee de eerste verwarmde kas op de kwekerij. In 1940 werden de eerste cactussen op de kwekerij geteeld en ook tomaten en Lathyrussen werden toegevoegd aan het assortiment. Zo werd het een beetje een “kruidenierswinkel” wat voor die tijd heel normaal was.

Van de Kruisbroekweg naar de Lange Broekweg

In 1960 wilde de gemeente de grond aan de Kruisbroekweg graag kopen waardoor gezocht moest worden naar een nieuw stuk land. Dit werd gevonden; de Gebroeders Klapwijk waren bereid hun weiland aan de Lange Broekweg te verkopen aan de familie Hofland. Frans Hofland deed zijn intrede in de kwekerij en startte een klein gedeelte met cactussen en daarnaast tomaten en komkommers. Het was een financieel moeilijke tijd waardoor hij samen met zijn vader Goos sr. een exportbedrijfje opzette waarvoor hij regelmatig naar Engeland afreisde om afnemers te bezoeken. Tijdens een van deze werkbezoeken ontdekte hij de Lidcactus en nam deze mee naar Nederland om zelf te gaan telen. In 1976 nam Frans het bedrijf van zijn vader Goos sr. over en was hiermee de derde generatie Hofland dat aan het roer kwam te staan.

De vierde en vijfde generatie

Er werden de nodige onderzoeken en proeven gedaan met de Lidcactus om zo de kennis en ervaring uit te breiden. In 1991 namen de zonen van Frans, Goos en Peter, de kwekerij over en gingen verder onder de naam: F. Hofland & Zn. BV. De computer deed zijn intrede en er werd geïnvesteerd in een digitaal ordersysteem. Daar bleef het niet bij; in 2006 werd een nieuwe kas gebouwd waarin alle nieuwste snufjes op tuinbouwgebied zijn meegenomen om zo een optimaal klimaat voor de groei van de planten te creëren. Ook kwam er een nieuw oppotsysteem, steksteeklijn en teeltcontainersysteem. In 2007 besloot Peter uit het bedrijf te stappen en ging Goos alleen verder, maar in 2009 werd het team weer versterkt in de vorm van zoon Frank die in de kwekerij kwam werken. Na vier mannelijke generaties van Hoflanden is daar sinds 2016 verandering in gekomen met de komst van Goos zijn dochter Annemiek. Samen met Frank vormt zij het tandem dat de kwekerij de komende jaren zal leiden met Goos en ook Peter aan de zijlijn.